Open (emotionele) brief aan de Vlaamse Regering

 

Onderstaande brief werd door onze algemeen directeur, Roel Eerlingen, geschreven aan de Vlaamse regering!!

 

Geachte excellenties,

Ik ben Roel Eerlingen, algemeen directeur van Integro VZW, een groep van 8 Limburgse niet-commerciële woonzorgcentra. Ik ben verpleegkundige. Dat zijn mensen met een roeping. Tegenwoordig noemt men dat ‘intrinsiek gemotiveerde’ mensen. Een belangrijke eigenschap van deze menssoort is dat zij absoluut niet tegen onrecht kunnen.
Mijn laatste stukje energie, na 8 maanden ononderbroken gevecht, werd afgelopen weekend onderuit gehaald toen Minister Vandenbroucke met veel tromgeroffel de premie van € 985 aankondigde voor het voltallig ziekenhuispersoneel. Het is onze federale collega’s echt gegund. Maar ik kan niet meer uitleggen dat een gelijkaardig akkoord voor de medewerkers van de woonzorgcentra er niet is. Ik verneem eveneens dat het federaal sociaal akkoord vorige week definitief ondertekend werd.
Ik neem akte van het feit dat de onderhandelingen over een Vlaams sociaal akkoord erg moeizaam verlopen. Ik verneem ook dat het voorziene Vlaams budget enkel middelen voorziet om de IFIC-loonkloof met het federaal personeel dicht te rijden. Ik hoor dat er amper budget voorzien is voor meer personeel voor een sector die zwaar onderbemand is. En nu verneem ik dat de loonkloof alleen nog groter wordt door de premie. Trouwens het is, na de consumptiecheque, de 2de federale premie op rij.
Mag ik met een voorbeeld de schrijnende personeelsnorm in onze woonzorgcentra nog even illustreren? Met de huidige middelen kan een woonzorgcentrum met 100 hulpbehoevende senioren, nauwelijks 2 hulpverleners inschakelen gedurende de nachtdienst. Dit betekent concreet dat als één van die 100 bewoners hulp behoeft, een woord van steun nodig heeft, de andere zorgverlener in staat voor 99 bewoners. Allemaal bewoners die niet zelfstandig naar het toilet kunnen, vaak een probleem met dementie hebben, veelvuldig incontinentiezorgen nodig hebben. Zo schrijnend is de situatie.
De nodige budgetten vrijmaken is niet de verantwoordelijkheid van één minister. Het is de verantwoordelijkheid van een voltallige regering die prioriteiten maakt. Ik vraag dan ook aan alle fracties van deze coalitie onmiddellijk klaarheid te scheppen in het belang dat zij hechten aan de sector die in de huidige corona-crisis minstens even zwaar in de frontlinie stond als de Federale instellingen.
De grote verschillen in waardering in normen, lonen en premies tussen federaal en Vlaams bedreigen nu echt de continuïteit in onze sector, zowel bij het management als bij de mensen die in de klei staan.
Het is zondagmorgen. Ik ga nu terug aan het werk, samen met alle collega’s van Integro. Sinds 13 maart voor de 247ste dag op rij.

Met vriendelijke groeten
Roel Eerlingen

 

Klik HIER voor de originele brief 

Recent nieuws
Update Covid-besmetting in WZC Immaculata (9 januari)

  Beste familie, mantelzorger,...   Hier even een update rond covid-19. Zoals we jullie eerder lieten weten, zijn gisteren al onze bewoners en medewerkers opnieuw getest. Gisterenavond kreeg we de uitslagen. Helaas was dit geen goed nieuws.  Er zijn 4

Lees meer
Update Covid-besmetting in WZC Immaculata (5 januari)

  Beste familieleden, mantelzorger,... Graag wil ik jullie verder informeren over de huidige situatie in ons woonzorgcentrum.  Helaas is er 1 bewoner overleden in het ziekenhuis ten gevolge van corona. We betuigen onze oprechte deelneming aan de familie.Er

Lees meer